JODO

Jodo är en kampkonst där man med en trästav ska besegra en svärdsperson.

Den skapades omkring 1605 av samurajen Muso Gonnosuke, då han efter att har förlorat en duell mot den välkända samurai Miyamoto Musashi, drog sig tillbaka till ett tempel för att uppfinna stavkonsten, för att sedan besegra Musashi i en revanschduell.

I jodo tränar man parvis där en person utför olika attacker med ett träsvärd, medan den andra använder staven till försvar. Denna träning kräver självdisciplin, ökar ens rörlighet och fysiska välbefinnande, och bidrar på så sätt till en harmonisering av kropp och själ.

FSKA har flera jodoutövare i landslaget, som bl.a. har kammat hem ett flertar EM guld.



Hur vi tränar Jodo på FSKA

    På FSKA följer vår Jodotäning en strukturerad metodik som inkluderar tre huvudelement:
  • Tandokudosa – Individuella övningar där vi fokuserar på att finslipa grundläggande tekniker och rörelser med staven. Detta bygger upp precision, kontroll och kroppskännedom.
  • Sotaidosa – Parövningar där vi lär oss timing, avstånd och korrekt respons på olika attacker. Denna träning hjälper utövarna att utveckla en dynamisk förståelse för Jodo.
  • Kata – Formaliserade serier av rörelser som utförs i par för att illustrera och befästa de strategiska och tekniska principerna inom Jodo. Katorna är grunden för vår progression och fördjupning i kampkonsten.

Vi tränar, graderar, och tävlar enligt Svenska Kendofördundets (SKF), Europeiska Kendoförbundets (EKF) och Alljapanska Kendoförbundets (ZNKR) regler.

Vi tränar även Shindo Muso Ryu, som är vår koryu (traditionella skola). Detta innebär att vi bevarar och vidareutvecklar en lång historia av tekniker och principer som har praktiserats i århundraden.

Genom denna träningsmetodik bygger vi upp skicklighet, mental styrka och respekt för traditionen, samtidigt som vi ständigt strävar efter utveckling och förbättring.

Ladda ner Jodo - terminologi

Zen Ken Ren Jodo

Instruktörer
Sida Yin renshi 6 dan
Simon Bleiker 6 dan